Nástroje pro usnadnění přístupu

Francouzštináři a třeťáci v Paříži

IMG 20230516 114929

(Od Silvie Spěvákové a Kateřiny Austové) V pondělí 15.5.2023 jsme se téměř všichni studenti francouzštiny a také studenti třetích ročníků vydali na cestu do Paříže. Z Břeclavi jsme jeli přes Prahu, Plzeň a Amberg a v podvečerních hodinách jsme dorazili do Norimberku. Strávili jsme tam zhruba 1,5 hodiny, abychom si užili večerní atmosféru města a vyslechli si zajímavý výklad o historii od paní průvodkyně. Poté jsme se vydali na noční cestu do Paříže.

Druhý den jsme měli před Paříží ranní občerstvení, hodili jsme se do gala a začali jsme naši prohlídkovou trasu autobusem. Viděli jsme Notre Dame, Louvre, náměstí Concorde, Champs Elysées a místo, kde zahynula princezna Diana. Naší první navštívenou památkou byla samozřejmě Eiffelova věž, kde nás na samotném vrcholu čekal nádherný výhled. Následovalo navštívení Invalidovny, kde se nachází hrob Napoleona, a zašli jsme také do vojenského muzea, kde někteří z nás měli možnost poprvé otestovat svoje schopnosti francouzského jazyka. Odpoledne jsme strávili v Quartier latin – Latinské čtvrti, kde jsme si užili zasloužené volno. Někteří zašli na večeři do malebných restaurací a ochutnali francouzské delikatesy, jako jsou např. šneci. Jiní obdivovali kouzlo této intelektuální čtvrti a nasávali atmosféru. Večer jsme se sešli před Notre Dame a přesunuli se na náš hotel F1.

Třetí den jsme navštívili Versailles, sídlo francouzských králů, plné obrazů a soch, včetně obrovských zahrad s nádhernými fontánami, které tryskaly za doprovodu hudby. Už jen chybělo potkat Ludvíka XIV. Po dalším rozchodu jsem se vydali prozkoumat moderní čtvrť La Défense, plnou mrakodrapů a obchodů s výhledem na Grande Arche. Následně jsme se vydali směrem k Montmartru a navštívili chrám Sacré-Cœur s překrásným výhledem na město. Celkový dojem ještě umocňoval zpěv pouličního zpěváka.
Během tohoto dne jsme měli možnost vidět hned několik tváří Paříže – Paris royale, Paris moderne a Paris artistique.

Čtvrtý a také poslední den v Paříži jsme strávili v muzeu Louvre. Nutností ovšem bylo vyfocení La Joconde (Mona Lisa), ke které bylo poměrně těžké se dostat. Od paní průvodkyně jsme se dozvěděli, že kdybychom chtěli u každého exponátu strávit minutu, potřebovali bychom na to více než 24 dní. Viděli jsme vzácná díla, např. sochu Venus de Milo, obraz La Liberté guidant le peuple od Eugèna Delacroixe či komnaty Napoleona III. Po čtyřhodinové prohlídce muzea jsme se přesunuli k Vítěznému oblouku a Champs Élysées. Tam jsme měli možnost si projít obchody jako například Chanel, Boss a další. Před rozloučením s Paříží na nás čekala ještě romantická projížďka lodí po Seině.

Během celého našeho pobytu jsme měli velké štěstí na počasí. Vůbec nám nepršelo, a právě naopak svítilo sluníčko s jen občas zafoukalo. Jediné, s čím jsme nepočítali, bylo nedostatečné úložiště na telefonu, které se velmi rychle zaplnilo fotkami. Řekla bych, že jsme si výlet naplno užili a máme rozhodně na co vzpomínat.

 

Jihomoravsky kraj