Nástroje pro usnadnění přístupu

Třeťáci na generálce v Mahenově divadle

Třeťáci na generálce v Mahenově divadle

(od Viktorie Daňkové, 3.D/4) Dne 10. října se žáci třetího ročníku vyššího gymnázia vydali do Mahenova divadle v Brně, kde měli příležitost zhlédnout generální zkoušku inscenace Ze života hmyzu.

Tato hra nás provedla pestrou a zábavnou říší hmyzu – na jevišti se objevili motýli, chrobáci, mravenci i jepice. Pod autorským mikroskopem bratří Čapků se tato na první pohled hezká stvoření proměnila v živočichy, kteří touží spíše po základních potřebách než po ideálech. Autoři v komedii pomocí alegorie zobrazili lidské povahy a společenské problémy.

Nová inscenace, režírovaná Štěpánem Páclem, představila hru ve formě komediální revue plné hudby a tance. Hudbu k inscenaci složil oceňovaný skladatel Jakub Kudláč, písňové texty napsal Robin Král. Taneční prvky, které doprovázely hmyzí pohyby, byly choreograficky ztvárněny tanečnicí Andreou Opavskou. O působivou scénografii a kostýmy se postaral David Janošek.

Tento jedinečný zážitek nám nabídl nejen pohled do fascinujícího světa hmyzu, ale také nám připomněl nadčasovost děl bratří Čapků. Hra Ze života hmyzu měla svou světovou premiéru právě v Národním divadle Brno už v roce 1922.

Jihomoravsky kraj