Nástroje pro usnadnění přístupu

Pasch-projekt v Salzburku

Pasch-projekt v Salzburku

(Od Markéty Tiché, 6.A, a Zaynab Abd El Hamied, 2.C/4) V pondělí 7. října jsme se v rámci poznávacího a edukativního PASCH projektu vydali společně s žáky slovenského gymnázia v Nové Bani na výlet do Mozartova města Salzburk.

Výlet začal už v neděli přivítáním slovenských přátel - provedli jsme je Břeclaví a byli jsme zvědaví, jaké společné zážitky nám přinesou další dny. Cesta do Salzburku utekla jako voda a my jsme byli na místě. Neotáleli jsme a hned jsme se vydali do města. Už před odjezdem jsme měli za úkol připravit si ve dvojicích stručné povídání o některých památkách, například o rodném domě Wolfganga Amadea Mozarta, slavné Getreidegasse nebo o velkolepé salzburské katedrále. Tyto vědomosti jsme potom využili při soutěžním kvízu, který jsme během výletu vyplňovali. Kromě hledání odpovědí na na otázky bylo naším úkolem také vytvářet kreativní fotky na různých místech. 

V dalších dnech jsme navštívili městskou pevnost Hohensalzburg, zámek Hellbrunn s krásnými zahradami, kde jsme si mohli užít tzv. Wasserspiele - vodní hry. Vycestovali jsme i do blízkého okolí a navštívili solné doly Salzwelten i horu Untersberg. Tam jsme se nechali vyvézt lanovkou a vychutnali si pěkný výhled na Salzburk a jeho daleké okolí. Před odjezdem jsme ještě navštívili muzeum Haus der Natur. Potom nás už čekala cesta domů. Ve škole jsme vyhodnotili jak kvíz, tak i celý náš projekt a rozloučili jsme se se slovenskými přáteli. 

Z výletu jsme přijeli plní skvělých zážitků, proto chceme srdečně poděkovat Goethe institutu a iniciativě Pasch, že nám velkou část našich výdajů financovali a pomohli uskutečnit tento zájezd. Už se velmi těšíme na další projekty.

Foto: Slavomír Ruman, 6.A 

Video: Odkaz na video

Jihomoravsky kraj