Nástroje pro usnadnění přístupu

7.A & Hamlet on the Road

7.A & Hamlet on the Road

(Od Štěpána Dobeše, 7.A) Naše třída se 20. září 2024 vydala za kulturou do brněnského divadla Radost na inscenaci s názvem Hamlet on the Road, jež byla napsána na motivy slavného, více než 400 let starého dramatu Hamlet od Williama Shakespeara.

Jednalo se pouze o adaptaci Hamleta, nikoli o původní příběh. I tak si ale toto muzikálové ztvárnění, pro spíše mladší věkovou cílovou skupinu, zachovalo svou povahu tragédie. Hra se odehrává v kočovném divadle loutkářů, kteří se chystají hrát právě Shakespearova Hamleta. Dalo by se to tedy nazvat tzv. metadramatem, neboli hrou ve hře. Loutkáři však postupně ztrácejí kontrolu nad tím, co se děje na jevišti. Objeví se zde známé postavy Hamleta, Claudia či Ofélie a zazní i slavné: „Být, či nebýt - to je otázka.“

Inscenace v žácích vzbudila rozporuplné emoce. Některé zaujalo unikátní zpracování známého díla, jiní byli naopak zklamáni, že se hra od té původní tolik odklonila. Všichni se ale shodli na tom, že výkony herců byly opravdu obdivuhodné, především ty pěvecké a muzikantské, jelikož veškeré hudební části byly hrány a zpívány naživo. Za vyzdvihnutí také stojí zpracování samotné scény a unikátní kostýmy. Pro mladší diváky hra představuje úžasnou možnost, jak se pobavit a zároveň se trochu dostat do světa literatury.

Brněnské divadlo Radost inscenaci uvedlo v roce 2019. Jejím autorem je současný český dramatik Pavel Trtílek, jehož tvorba mu přinesla několik mezinárodních ocenění, nejen za dílo Hamlet on the Road. V hlavních rolích třeba Hamleta a Ofélie se představili Gabriel Kulíšek a Hana Šimková.

Naše třída spolu s panem učitelem Petrem Švecem a paní asistentkou Simonou Fenclovou z divadla odcházela s dobrou náladou a byla vděčná za příležitost vidět zase něco jiného. Těšíme se na další návštěvu divadla zase v říjnu.

Jihomoravsky kraj