Nástroje pro usnadnění přístupu

Jak se podniká na gymplu

Jak se podniká na gymplu

(Od Marie Holobrádkové) Už pátým školním rokem měli naši studenti možnost navštěvovat v 3. ročníku jako jeden z volitelných předmětů předmět JA Studentské firma.
Studenti v rámci předmětu zakládají skutečnou firmu, která může podnikat podle předem stanovených podmínek. V letošním roce ve škole fungovaly firmy dvě: Osmadvacet specializující se na výrobu a prodej školního merche a Tvoříme360, která organizovala hospodské kvízy a bleší trh. Firma Osmadvacet se rozhodla vyslyšet poptávku studentů po školním oblečení a uvedla na trh limitovanou edici mikin s designem, jehož autorkou je jedna z členek firmy, Bára Helešicová.
Studentskou firmu si zakládají studenti s cílem, aby si reálně vyzkoušeli, co vše obnáší podnikání. Aby získali zkušenosti, naučili se plánovat, rozhodovat se, hospodařit s penězi, komunikovat se zákazníky a hlavně nést odpovědnost za své rozhodnutí a činy. Výsledkem pak není jen známka na vysvědčení, ale i zisk firmy, který může nahradit běžnou brigádu.
Studentské podnikání je realizováno v rámci programu JA Czech. JA Czech je nezisková vzdělávací organizace, která již 30 let realizuje na školách ucelenou koncepci nadstandardního vzdělávání. 

Jihomoravsky kraj