Nástroje pro usnadnění přístupu

Drážďany, Berlín, Postupim

Drážďany, Berlín, Postupim

(Od Jany Zubalíkové) I letošní kvarta se vydala na závěr školního roku do metropole Německa. V nabitém programu jsme poznávali historii, památky a reálie na vlastní oči a konečně využili znalosti německého jazyka v praxi. Na cestu jsme se vydali 24. června v brzkých ranních hodinách. V hlavním městě Saska, Drážďanech, jsme viděli Zwinger, Semperovu operu, Brühlovy terasy, zámek a Frauenkirche. Pak už následovala cesta do Berlína. Prošli jsme původně nejstarší část - Mikulášskou čtvrť, vyjeli na televizní věž a pozorovali Berlín z výšky 203 metrů.
Druhý den jsme navštívili kupoli Reichstagu, památník obětem holocaustu, Braniborskou bránu a mnoho, mnoho dalších pamětihodností. Nesměla chybět ani návštěva muzea. My jsme zašli do Nového muzea na Muzejním ostrově a také jsme si prohlédli expozici ICONIC s nejznámějšími výrobky a značkami, které znali naši prarodiče. Po vizuálním výletu časem se nám pak otevřel pohled do budoucnosti – s vizí technologií, architektury a vozidel. Vrcholem druhého dne pak byla plavba lodí po Sprévě .
Třetí den pak, už trochu unaveni, jsme navštívili Postupim. Zde byli dva hlavní cíle naší exkurze. Zámek Cecilienhof, kde se konala postupimská konference, a zámek s parkem Sanssouci, letní sídlo Fridricha II. Velikého.
I když si asi nezapamatujeme všechna data a fakta z historie, která nám i vícekrát opakoval neúnavně náš pan průvodce, určitě v nás zůstane mnoho krásných vzpomínek, okořeněných atmosférou konání Mistrovství Evropy ve fotbalu.

Jihomoravsky kraj