Nástroje pro usnadnění přístupu

Projeli jsme sever Německa

Projeli jsme sever Německa

(od Markéty Tiché, 5.A) Jako studenti vyššího gymnázia jsme měli na přelomu dubna a května možnost navštívit německá hanzovní města Brémy, Hamburk a Lübeck. Proto jsme nezaváhali a společně se skupinou žáků našeho věku z hodonínského gymnázia jsme se 28. 4. 2024 vydali na dlouhou cestu na severozápad. Na zájezd s námi jel i sympatický pan průvodce Vladimír Šmehlík.

Cesta se zdála být nekonečná, ale nad ránem jsme dojeli do naší první destinace – do Brém. Zde jsme viděli mnoho krásných památek, kaváren, obchůdků, a dokonce jsme se naučili zdravit po námořnicku – ahoi, i po severoněmecku - moin. S Brémami se úzce pojí pohádka o Brémských muzikantech (Die Bremer Stadtmusikanten), kteří se stali nedílnou součástí tohoto města a my jsme se u jejich sochy samozřejmě nezapomněli zastavit.

Dále jsme přejeli do brémského přístavu (Bremerhaven), kde nám vyrazily dech obrovské pirátské lodě a hypermoderní stavby. U přístavu se dokonce nacházelo i ZOO. Zbyl nám ještě čas na krátký rozchod a poté konečně následoval přejezd na ubytování v Hamburku. V mládežnickém hostelu (DJH Auf dem Stintfang) jsme se navečeřeli, vybalili a vyčerpaní padli do postele.

Další den jsme brzy ráno vyrazili ke kostelu svatého Michala, který se může pyšnit největšími hodinami v celém Německu. Naší další zastávkou byla skladištní čtvrť (Speicherstadt) nebo také renesanční radnice. Prošli jsme městem až ke dvojitým jezerům Binnenalster, kde jsme se dozvěděli několik informací o zdejším festivalu Alstervergnügen. U jezer jsme měli krátký rozchod a pak bylo načase pokračovat dál. Viděli jsme mnoho staveb různých tvarů a barev nám známých či neznámých. Měli jsme možnost podívat se na budovu ze seriálu Policie Hamburg a ke konci naší první procházky po Hamburku jsme byli seznámeni s jeho nejzajímavější stavbou – Labskou filharmonií (Elbphilharmonie). Pan průvodce nám řekl zajímavá fakta o tomto proslulém objektu a byl čas na večeři. Po večeři jsme měli za úkol se spojit do skupinek a najít si plán na večer. Naše skupina se rozhodla pro návštěvu vyhlídky ve Filharmonii, což byl nezapomenutelný zážitek.

1. května byla většina obchodů v Německu zavřena, protože byl státní svátek. To nás ale nezastavilo, neboť jsme si naplánovali navštívit největší park v Hamburku Planten un Blomen. Velmi zajímavou částí tohoto parku je jezírko s japonskou čajovnou, které nám učarovalo. Po návštěvě zahrady nás čekal zlatý hřeb našeho dne – plavba lodí. Loď nám poskytla výhled na Hamburk z jiné perspektivy. Po plavbě následoval rozchod a my jsme se rozhodli zavítat do muzea kávy, které nás nejvíce zaujalo díky velkému kávovému zrnu, které se nacházelo nedaleko zmiňovaného muzea. Prohlídka muzea kávy obsahovala mnoho zajímavých a překvapivých artefaktů jako třeba poštovní známky s plantážemi kávovníků.

Naší předposlední zastávkou bylo hanzovní město Lübeck. Lübeck je proslulý obchodováním se solí, takže značnou část historického centra tvoří bývalá skladiště soli. Zde jsme navštívili i protestantský kostel sv. Petra, který byl během druhé světové války vážně poškozen a byl opraven až na samém konci 20. století. V Lübecku se také nachází Holštýnská brána, která je nejvýznamnější zachovalou městskou bránou v Německu a kde jsme se naposledy společně vyfotili.

Naše úplně poslední zastávka byla u Zvěřínského zámku (Schweriner Schloss), ze kterého jsme byli všichni dočista uneseni. Po návštěvě zámku byl čas vyrazit domů.

Z výletu jsme dojeli všichni nadšeni a plni skvělých zážitků. Počasí nám opravdu přálo a moc se těšíme na další výlety do zahraničí.

 

 

 

Jihomoravsky kraj