Nástroje pro usnadnění přístupu

Čtyři dny v Praze plné němčiny

Čtyři dny v Praze plné němčiny

(Od Jany Čapkové, 7. A) Celkem šest žáků naší školy se vydalo do Prahy na celostátní kolo soutěže Gemeinsam in Europa, kterou organizoval Goethe Institut. Kromě samotné soutěže nás čekal i bohatý program.
V neděli 14.4. jsme se sešli v Praze na hlavním nádraží s Annelie a Melek, dvěma dobrovolnicemi z Německa, které nás celým programem mile provázely. V budově Goethe Institutu, kde jsme v následujících dnech strávili spoustu času, proběhlo oficiální zahájení a následoval první workshop. Vedli jej Roman a Philipp, dva umělci, kteří mimo jiné založili první česko-německý kabaret Das Thema – to téma. Po večeři jsme se na jejich představení Gefühl und cit smáli od ucha k uchu.
V pondělí ráno už přišlo na samotnou soutěž, tedy čekal nás poslech a porozumění textu. Odpoledne jsme se vydali na netradiční procházku Pragulic a pan Míra, místní bezdomovec, nám ukázal, jaký život na ulici vlastně je. Následoval workshop, kde jsme se naučili, jak při prezentaci zaujmout publikum.
Následujícího rána nás po snídani čekala část soutěže, které jsme se všichni báli – prezentace. Každá dvojice si vylosovala téma a po hodinové přípravě jsme se před porotou snažili podat co nejlepší výkon. Odpoledne nás zase čekal program s Romanem a Philippem.
Poslední den, ve středu, jsme si jen užili slavnostní vyhlášení vítězů, kde jsme si symbolicky zopakovali některé z aktivit.
Všem se celý program moc líbil, a přestože se z nás na stupni vítězů neumístil nikdo, odnášíme si především nenahraditelné vzpomínky na tento krásný čas strávený s ostatními nadšenými němčináři ze všech koutů republiky.

Jihomoravsky kraj