Nástroje pro usnadnění přístupu

Polyfonia a její němečtí hosté

Polyfonia a její němečtí hosté

Pěvecký sbor Polyfonia z Gymnázia Břeclav, vedený Kristýnou Dobešovou Zimmermannovou, přivítal po čtyřech letech své přátele z partnerského gymnázia v německém Northeimu. Do Břeclavi přijelo v předvánočním čase 33 studentů se svými učiteli, tvořící dvě hudební tělesa – sbor Ars Musica Vocalis vedený Gregorem Wunderlichem a Corvi Jazzband s dirigentem Thomasem Constienem. Do „party“ se přidalo též smyčcové kvarteto ze ZUŠ Břeclav.
Téměř celý týden se čeští i němečtí studenti věnovali nácviku společného vystoupení, ale také poznávání zajímavých míst našeho města a regionu a vzájemnému poznávání. Navštívili jsme například břeclavskou synagogu, vánoční výstavu na zámku Valtice, a vyrazili jsme též na výlet do Brna. Většina německých studentů byla ubytována v hostitelských rodinách, což dává ideální příležitost jak k hlubšímu poznávání cizí kultury, tak ke vzniku osobních přátelství.
V pátek 15. 12. vyvrcholil týden příprav společným koncertem v Zimní jízdárně valtického zámku. Na odpolední veřejné generálce studenti předvedli svůj program jako dárek pro seniory z Valtic, Břeclavi a Lanžhota. Večer potom téměř pět stovek návštěvníků Vánočního galakoncertu vyslechlo pestrý program, v němž se střídaly jak žánry a nálady skladeb, tak účinkující na pódiu. V závěrečné společné části koncertu se jich tam sešla téměř stovka. Posluchači vytvořili úžasnou atmosféru a jejich potlesk byl mladým umělcům zaslouženou odměnou.
V sobotu se naši němečtí přátelé vydali na dlouhou cestu domů, ale už teď se těšíme na další společné setkání, které by se mělo uskutečnit příští rok v Northeimu.
Je nasnadě, že taková velká mezinárodní akce by se neobešla bez pomoci, jak organizační, tak finanční. Moc děkujeme rodičům našich studentů, četným kolegům, kteří nám byli nápomocni, a v neposlední řadě též vedení školy za podporu. Finančně naši akci podpořili: Česko-německý fond budoucnosti, společnost MND, a. s., Město Břeclav, Město Valtice. Z rodičů našich studentů potom Kazinotovi, Střelští, Turečkovi, Radkovičovi. Vřelé díky.

Jihomoravsky kraj