Nástroje pro usnadnění přístupu

Shakespeare hravě

Shakespeare hravě

(Od Šimona Havla, 6.A) Dne 7. 12. 2023 vyjel druhý ročník vyššího stupně Gymnázia Břeclav do brněnského Mahenova divadla na představení hry Williama Shakespeara s názvem Večer tříkrálový. Tuto akci organizovali učitelé českého jazyka jednotlivých tříd, aby jim dopřáli kulturní zážitek a rozšířili jejich povědomí o tvorbě nesmrtelného klasika.

Na tuhle akci byl vyhrazen celý školní den, kdy se hned ráno dva autobusy naplnily krásně oblečenými studenty druhého ročníku a mohlo se vyrazit. Na některé se kvůli nepřízni počasí muselo chvilku čekat. Cesta proběhla bez problémů, mnoho studentů si v rušném autobuse krátilo volnou chvilku společnou zábavou.
Po odevzdání kabátů do šatny si studenti procházeli krásnou budovu a bohatě zdobenou divadla. Obecenstvo tvořili žáci mnoha středních škol, a proto bylo před představením v hledišti poněkud rušno. To ale po zhasnutí světel utichlo a představení začalo.
Divadelní hra byla převedena do moderní podoby a samotné představení bylo velmi povedené. Herecké výkony byly kvalitní, ve hře nechyběly vtipy, písničky, neporozumění ani narážky na politiku naši nebo světovou. Nesmíme opomenout i výkon lidí, kteří nejdou vidět, například práce se světly nebo se zvukovými efekty. Velice působivá byla i scéna, na které se opravdu nešetřilo s vodou a která fungovala jako obří skluzavka, po které se herci dostávali na scénu i z ní.
A jak se představení líbilo žákům 6.A? „Byla tam vidět profesionalita na všech stranách, postavy do sebe navzájem krásně zapadaly. Bylo pořád co sledovat, na většině divadelních představení se nám chce po půl hodině spát, ale tohle nebyl ten případ. Chvilkama jsme se ztráceli v komplikovaném ději, ale to se dalo v díle takového autora asi čekat. Celkově vystoupení hodnotíme 9/10.“
V naší třídě 6.A jsme další den v hodině češtiny vystoupení probrali od začátku až do konce. Aby studenti všemu porozuměli a nevznikly nějaké nejasnosti. Další důkaz kvality břeclavského gymnázia.

 

Jihomoravsky kraj