Nástroje pro usnadnění přístupu

Theaterprojekt 2009

Prvním z mezinárodních projektů, do kterého se zapojilo břeclavské gymnázium jako jediná škola z České republiky, byl divadelní projekt. Účastnila se ho také gymnázia ze Slovenska (Dolný Kubín, Nová Baňa) a Maďarska (Debrecén, Györ, Szeged).

Cílem bylo nacvičit vlastní divadelní představení v němčině, což pro všechny zúčastněné (studenty i pedagogy bez zkušeností) nebylo zrovna jednoduché. Chuť hrát německé divadlo byla sice nutným vkladem, ale bez pomoci zkušených divadelníků by se asi rychle vytratila. Proto byly pro učitele i studenty ze všech škol zapojených do projektu organizovány společné workshopy vedené divadelními pedagogy a režiséry z Německa.

První z těchto velkých akcí proběhla v polovině března v Břeclavi, kdy zhruba stovka budoucích „divadelníků“ strávila prodloužený víkend na gymnáziu a společně sbírala první zkušenosti.

Další workshop se konal v Ružomberku na Slovensku, tam už jednotlivé skupiny pracovaly odděleně na svých představeních.

Poslední setkání se uskutečnilo v Budapešti. Během prvních dvou dnů se usilovně zkoušelo, aby soubory při závěrečné soutěžní přehlídce předvedly to nejlepší. Motivace byla velká – tři nejlepší představení byla odměněna účastí na mezinárodním divadelním festivalu v Berlíně. A břeclavské gymnázium bylo mezi nimi!

 

pasch_012 pasch_013

pasch_014 pasch_015

pasch_016

Jihomoravsky kraj