Nástroje pro usnadnění přístupu

Dassel (2009)

Němčina spojila na tři týdny studenty z celého světa

 

V červenci roku 2009 se sešlo 57 studentů z celého světa v německém městě Dassel. Mezi nimi nechyběli ani studenti břeclavského gymnázia: Tereza Sovová, Alena Friedlová a Stanislav Polanský, kterým bylo uděleno stipendium. Společně s námi se kurzu zúčastnili studenti z dalších deseti zemí, například z Jihoafrické republiky, Mexika, USA, Irska, Brazílie, Madagaskaru aj.

Útočištěm se nám na tři týdny stal velmi pěkný Evangelický Internát v Dasselu. Dassel je menším městem, ale má toho mnoho k nabídnutí. Obyvatelé Dasselu byli velmi příjemní, přátelští a tolerantní.

Den po našem příjezdu jsme byli rozděleni pomocí testu do skupin podle našich znalostí. Výuka probíhala každý všední den dopoledne. Dvakrát do týdne probíhalo také projektové vyučování, během kterého jsme vytvářeli náš vlastní časopis, film, reklamy a nacvičovali pohádku. Odpoledne byla k dispozici velká nabídka sportovních, kulturních či výtvarných aktivit, kterých jsme se mohli účastnit.

V Německu jsme také všichni podnikli řadu výletů. Nejprve jsme navštívili nádherné město Einbeck. Naše další kroky vedly do města Wolfsburg, sídla automobilky Volkswagen, kde jsme navštívili Autostadt, ve kterém jsme si prohlédli pavilony všech automobilek patřících pod Volkswagen a mnoho dalšího. Tento výlet se nám líbil ze všech nejvíce. Další výlet jsme podnikli do hraničního muzea. Výlet do univerzitního města Göttingen byl spojen s grilováním. Nemohli jsme ani vynechat město Hannover, kde jsme si prohlédli tiskárnu novin.

Během kurzu pro nás byly připraveny také společné večery. Hned druhý den po příjezdu jsme se všichni bavili různými hrami na seznamovacím večeru. Měli jsme také mezinárodní večer, kde studenti z jednotlivých států představili svou zemi. Na závěrečném večeru jsme obdrželi účastnický list a někteří i certifikát, dokládající úroveň naší němčiny, který jsme si mohli zdarma na tomto kurzu udělat.

Zkrátka a dobře zážitků máme spoustu. Shrnout však všechny zážitky, příhody a momenty do krátkého článku, je nemožné. Musím osobně říci, že tento kurz opravdu neměl jedinou chybu. Snad jen tu, že skončil. Nejenže jsme se zdokonalili ohromně v němčině, ale také jsme poznali spoustu úžasných lidí. Všichni jsme si tento kurz užili a všichni na něj budeme v dobrém do konce života vzpomínat.

Stanislav Polanský

 

pasch_020

Jihomoravsky kraj