Vaření s Francouzem
(Od Terezy Baranovské 2.D a Silvie Spěvákové 6.A) V pátek 28.dubna jsme se vydali do Otevřených zahrad v Brně. Zde už na nás čekali milovníci francouzštiny François a Markéta, kteří nás provedli příjemným dopolednem.
Akce zvaná ,,Vaření s Francouzem,, nabízí nejen možnost procvičit si komunikaci ve francouzském jazyce, ale také se seznámit s vařením lahodných bretaňských palačinek, pečením fugas a přípravou skvěle dochuceného salátu. Markéta nás provedla zahradou, kde jsme se naučili rozeznat různé druhy bylinek a nalézt jejich využití. V druhé části vaření jsme se ponořili do zpracování palačinkového těsta. U palačinkovače jsme se s radostí vystřídali - bylo úžasné sledovat, jak některým studentům šla práce od ruky. Vzhledem k tomu, že v zahradách se nacházela i venkovní pec, mohli jsme proces pečení fugas vidět z blízka.
Jakmile bylo vše připraveno, začalo se prostírat a chystat jídlo na stůl. Jídlo by se dalo jíst i očima naší nedočkavostí. Baštilo se jedna báseň. Celkově vzato, Vaření s Francouzem bylo nezapomenutelným kulinářským zážitkem. François s Markétou byli nadšení, vstřícní a ochotní sdílet své znalosti. Akce nám tak poskytla prozkoumat francouzskou kuchyni a jsme velmi vděční za tuto příležitost. Následovala prohlídka v Alliance francaise, kde jsme si prohlédli výstavu projektů na téma Osmá planeta Malého prince a dozvěděli se vymoženosti tohoto spolku (získání certifikátu nebo účast v soutěži) Spokojení a s plným břichem jsme se vrátili zpět do Břeclavi.