Nástroje pro usnadnění přístupu

Dny PASCH 2017

23. listopadu
Od Zdeňky Miklínové , článek obsahuje fotografie

Letošní Dny PASCH probíhaly paralelně s dalšími školními akcemi. První část se uskutečnila ve středu 16. listopadu v rámci Babylonu, kdy pro němčináře byly připraveny tři nabídky. Pro studenty 1. ročníku to byly již tradiční prezentace prázdninových jazykových pobytů v Německu a online časopisu Klick připravené účastníky těchto akcí, starší studenti si mohli vybrat jazykovou animaci s lektorkou Tandemu z Plzně nebo Landeskundespiele (hry zaměřené na znalosti o Německu) s praktikantkou Goethe-institutu Praha.

Číst dál: Dny PASCH 2017

PASCH: Výměna s varšavskými studenty

Projekt PASCH – pokračování: Výměnný pobyt s polskými studenty (od Michaely Lacové a Gabriely Gulíškové)

Ve dnech 18 – 23. září proběhla druhá část výměnného pobytu se studenty varšavského gymnázia. Tentokrát Poláci navštívili Českou republiku. Skupina přijela v neděli odpoledne do Břeclavi. Ihned po přivítání jsme naše hosty ubytovali v partnerských rodinách, kde jsme pro ně připravili individuální program.
Další den ráno jsme se všichni sešli ve školním klubu. Hráli jsme různé hry v němčině a vyzkoušeli jsme polské studenty z jejich znalostí o České republice a Břeclavi. Potom jsme se vydali na průzkum zajímavých břeclavských míst. 

Číst dál: PASCH: Výměna s varšavskými studenty

PROJEKT PASCH: SCHÜLERBEGEGNUNGEN - Výměnný pobyt s polskými studenty

Ve dnech od 12. do 16. června 2016 se čtrnáctičlenná skupina studentů břeclavského gymnázia zúčastnila výměnného pobytu se studenty Gymnázia č. 11 I. J. Paderewského ve Varšavě. V hlavním městě Polska jsme navštívili mnoho zajímavých míst a procvičili si také znalosti němčiny. 

Číst dál: PROJEKT PASCH: SCHÜLERBEGEGNUNGEN - Výměnný pobyt s polskými studenty

Den s němčinou 2016

Ve dnech 19. – 20. května 2016 se v rámci kampaně Šprechtíme konaly v Brně Dny s němčinou. Této nabídky využili i němčináři ze 3.A s paní učitelkou Fojtíkovou, kteří navštívili koncert třetí nejpopulárnější německé skupiny Tonbandgerät v Dělnickém domě v Brně-Židenicích. Během koncertu, ze kterého si odnesli perfektní zážitky, se skupina se snažila komunikovat s publikem různými jazyky. Koncertu se zúčastnily také další školy z Brna a okolí.

koncert

více

schneller – höher – weiter

ein Internetquiz über das Sportleben in Estland, Deutschland, Ungarn und Tschechien
Také v letošním roce připravilo břeclavské gymnázium ve spolupráci s partnerskými školami v maďarském Györu ( Révai Miklós Gimnázium és Kollégium) a estonském Tallinu (Tallinna 21. Kool) internetový kvíz, tentokrát se sportovní tematikou. Nově se do přípravy kvízu se zapojili také němečtí studenti z Auguste-Viktoria-Schule ve Flensburgu.
Nejen sportovní fanoušci mohou otestovat své znalosti o sportovním dění v uvedených zemích, ti nejlepší se mohou těšit na ceny, které poskytnou Goethe-instituty v jednotlivých zemích.
Kvízy je možné řešit do 14. května 2016.
http://edlv.planet.ee/Sport2016/

Babylon 2016 s PASCH

Dne 28. 1. 2016 se na břeclavském gymnáziu uskutečnila akce s názvem „Babylon“, kdy si rodilí mluvčí z mnoha zemí připravili zajímavé semináře na různá témata ve svých jazycích.
Jednou z nich byla i německá studentka Heike Strobl vykonávající dobrovolnickou službu na Goethe-institutu Praha, která vedla seminář na téma „Musik aus Deutschland“. Studenty uvedla do dění německé hudební scény. Nejdříve jim nabídla interaktivní seznámení na základě společného hudebního vkusu, poté následovala část zaměřená na samotné užití německého jazyka, kdy studenti ve skupinkách popisovali harmonogram svého dne. Celý seminář byl zakončen ochutnávkou z populární hudby v podobě videoklipu. Na památku si všichni zúčastnění mohli odnést drobný suvenýr v podobě malého odznáčku s německými frázemi.
Lenka Kočárková, Zita Ondráčková , 6.A

babylonj 16 1babylonj 16 2

babylonj 16 3babylonj 16 4

Sprachgeschwister – Jazykoví sourozenci

Tuto soutěž vyhlásil Goethe-institut v Praze pro partnerské školy ze střední Evropy. Cílem bylo představit kreativní formou absolventa školy PASCH, který se učil německy, a tento jazyk je pro něho důležitý i při dalším studiu nebo v práci.

Jeden z absolventů našeho gymnázia - Stanislav Polanský - přišel do hodiny němčiny na besedu do 2./6. ročníku. Dvanáct studentů potom zpracovalo výsledek tohoto rozhovoru a své práce poslali do soutěže. Je potěšující, že hned tři studentky z naší školy (z 6.A) se objevily mezi vítězi této mezinárodní soutěže: Veronika Kamenská, Adéla Blažková a Klára Darmovzalová.

více informací

Setkání s uměním a vědou 29. 4. 2015 – „Millionärsspiel“

I pro letošní „Setkání s uměním a vědou“ připravil Goethe-institut Praha v rámci doprovodného programu soutěž pro němčináře.
Dvě německé studentky vykonávající na pražském Goethe-institutu dobrovolnickou službu se ujaly organizace soutěže „Kdo chce být milionářem?“, která byla tentokrát určena především mladším žákům.
Účastníci se nejprve na několika stanovištích seznamovali s různými zajímavostmi týkajícími se německy mluvících zemí. Potom proběhla samotná soutěž, při které mohli uplatnit nově nabyté informace. Vyhrát mohli jenom ti nejlepší, ale drobné dárky za účast si odnesli všichni.

Redakční workshop v Berlíně 4/2015

Změna je život… A týká se to i německého online časopisu Klick (v rámci projektu PASCH),

který obnovil řady svých redaktorů a do pomyslných křesel v redakci rubriky SprachWELT jsme usedly

i my, studentky třídy 6.A, Hana Ondryášová a Adéla Krejčí. Redakci sdílíme spolu se dvěma studenty

ze Slovenska. 13. – 17. dubna 2015 jsme všichni (spolu se studenty z dalších partnerských škol

v Evropě) zúčastnili redakčního setkání v Berlíně, kde jsme se učili základům žurnalistiky a publikování

článků na internet.

V Berlíně také vznikl náš první článek – „Was is(s)t Berlin?“. Dělali jsme anketu v ulicích

hlavního města Německa a ptali se lidí, co nejzajímavějšího kdy jedli , a také jsme vyzvídali, jaké tři

věci mají běžně v ledničce. Dočkali jsme se různorodých odpovědí – posuďte sami.

Hana Ondryášová, Adéla Krejčí

Rednerwettbewerb 3/2015

11. března 2015 se na naší škole sešlo sedm mladých řečníků z gymnázií v Břeclavi, Hodoníně,

Malackách, Strážnici a Tišnově, aby na řečnické soutěži v němčině přednesli své příspěvky na téma

Wahre Helden (?) .

Jejich výkony opět hodnotila mezinárodní porota složená ze zástupců Goethe-institutu v Praze

(Cordula Hunold), Rakouského institutu v Brně (Lucie Judová) a partnerského Gymnázia Laa/Thaya

(Helmut Pietsch + 4 studenti).

Výsledky soutěže.

 

Při této příležitosti předala paní Hunold třem studentkám naší školy stipendia na prázdninové kurzy

v Německu. Ve výběrovém řízení, při kterém uchazečky zaujaly vlastnoručně natočenými krátkými

filmy, byly studentky 5. A – Ivana Ciprysová, Klára Darmovzalová a Veronika Kamenská.

 

Setkání koordinátorů PASCH 2015

Ve dnech 21. – 23. 1. 2015 se na Goethe-institutu v Praze konalo setkání koordinátorů partnerských škol z České republiky, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska,

Slovenska a Slovinska se zástupci Goethe-institutů těchto zemí. Cílem tohoto pracovního setkání bylo zhodnocení stávajících projektů v rámci iniciativy PASCH a plánování dalších akcí.

Bližší informace

Jihomoravsky kraj