Nástroje pro usnadnění přístupu

Klenoty Anglie – studijně poznávací zájezd

První májový týden 2016 se padesát studentů našeho gymnázia zúčastnilo studijně poznávacího zájezdu do Anglie. Program zájezdu byl velmi pestrý a studenti navštívili místa, která jsou opravdovými klenoty Anglie. Navíc měli studenti možnost poznat život běžné anglické domácnosti a vyzkoušet svoje jazykové dovednosti v anglických hostitelských rodinách v Oxfordu.


První zastávkou na anglické půdě bylo přímořské městečko Brighton, kde nám sice počasí moc nepřálo, ale zato jsme se mohli pokochat krásami podmořského světa v místním akváriu a být svědky krmení mořských želv a žraloků. Studenti utratili první libry za suvenýry a někteří i za místní specialitu „fish and chips“, neboli smaženou rybu a hranolky, která je prý nejlepší právě zde. Odpoledne nás čekala první památka, honosný palác krále Jiřího IV. v orientálním stylu. Večer, po dvou dnech strávených na cestě, jsme se konečně jeli ubytovat do anglických rodin. Převládalo napětí a mírné obavy, jaké „rodiče“ studenti na následujících pár dní dostanou. Většinou ale po prvních pár minutách ledy roztály a obě strany zjistily, že přece jen nejsme až tak rozdílní, tedy až na pár maličkostí, jakými jsou jídlo z mikrovlnky, octové chipsy, kohoutek na teplou a studenou vodu zvlášť a šňůrka na světlo v koupelně.
Další dny probíhaly podobně, ale za krásného slunného počasí. Vždy ráno jsme vyrazili na celodenní výlet po krásách Anglie. Absolvovali jsme prohlídku starobylého Winchestru a prošli koleje v Oxfordu, žasli jsme nad římskými lázněmi v Bathu, obdivovali megalitické stavby v Avebury a Stonehenge a samozřejmě jsme navštívili nejdůležitější památky v Londýně (Westminsterský palác, Buckinghamský palác, Trafalgarské náměstí, katedrálu sv. Pavla a London Eye). Všude nás provázel náš dvoumetrový průvodce Petr, který všechno okomentoval, ani moc podrobně ani moc stručně, právě tak, aby zaujal a udržel pozornost studentů.
Reakce studentů po návratu byly velmi pozitivní. Nejčastěji oceňovali, že měli možnost vyzkoušet si angličtinu v praxi a zjistit, že se opravdu domluví a vidět na vlastní oči, jak to chodí v anglických rodinách. Přínosem pro ně bylo i poznání spousty zajímavých míst a získání nových poznatků jak o historii, tak i současnosti Velké Británie. Často studenti zmínili, že si zájezd opravdu užili a hned by jeli znovu.
Z naší strany jako pedagogického dozoru, ale i ze strany průvodce a našich řidičů musíme naše studenty velmi pochválit za to, jakým způsobem zájezd pojali. Opravdu reprezentovali naši školu i Českou republiku jako inteligentní a kultivovaní mladí lidé, kteří mají zájem poznat cizí zemi a její kulturu a navíc ukázat, že i oni mají co nabídnout.
Mgr. Hana Schubertová

Anglie 16 2Anglie 16 1Anglie 16 3Anglie 16 4Anglie 16 9Anglie 16 5Anglie 16 10Anglie 16 8Anglie 16 6

Jihomoravsky kraj